Zabkása vs. péksüti- Melyik éri meg jobban?
Szerintem az egyik legfinomabb reggelik egyikeként lehet a zabkására tekinteni és számomra biztosan dobogós helyen is végez, a kedvencem versenyén. Nem meglepő, hogy elég gyakran nyúlok érte ha reggeliről van szó. Viszont, amikor jobban végig gondoltam a ár- érték arányát valamint még összevetettem pár szemponttal, rá kellett jönnöm hogy jobban megéri ezt ennem mint péksüteményeket.

Hazudnék, ha azt mondanám végleg kiiktattam a pékségből beszerzett finom falatokat az életemből, de havi egy két alkalomtól nem is szokott több lenni a "bűnözésem", Több szempontot is figyelembe vettem, így úgy láttam jónak, hogy ha pontokra szedem a bejegyzést.
1. Ár és a mennyiség...
Mivel a 2200 forintot tekintettem keretként, így az esetlegesen otthon nem fellelhető fahéj, kakaó por és egyéb dolgokat is nevetve be tudjuk szerezni. És a nagyját másra is felhasználhatjuk. Emiatt ezt a kört a zabkása nyerte meg!


2. Jóllakottság
A fehér lisztes, kelt tésztás dolgok nem a legjobb reggelik. Hirtelen jóllakottság érzetet biztosítanak, de délig nem tart ki, mivel gyorsan felszívódik. Ezért előfordulhat hogy a nasikhoz nyúlunk, amelyek főleg nem egészségesek-igen, feltételezem hogy nem répát fog rágcsálni az illető. A zabkása ezzel szemben tökéletesen eltelít minket és délig tartó lendületet biztosít- mint valami rossz reklám szöveg, de igaz!. Itt ismét a zabkását kell a dobogóra helyeznem.
3. Előkészület, tárolás és fogyasztás
A péksütik legnagyobb előnye, hogy nem nekünk kell vele küszködni. Betérünk a boltba, eldöntjük mit szeretnénk, kikérjük, az eladó zacskóba teszi nekünk, fizetünk, bedobjuk a tatyóba és már mehetünk is. Az is mellette szól, hogy az utcán sétálva is hozzá lehet látni, hogy elkerüljük az éhhalált. Szegény szeretett zabkásámnak az egyik gyenge pontja sajnos hogy előkészületet igényel. Tányérba kell rakni, vizet tenni rá, be a mikróba- legalább is mikrózva gyorsabban rántja be a zabot- bele/ rá a többi finomságot és ha túl meleg lett még várni is kell rá. Arról nem is beszélve, hogy otthon ezeket el is kell rakni, hogy majd a munkában meg lehessen csinálni. És utcán sem lehet enni. Fájó szívvel, de a péksütié a kör.
4. Kreativitás és Instagram kompatibilitás
Rengeteg képpel lehet találkozni, ahol csodásan megkomponált tálak köszönnek vissza a fotókról. Megannyi lehetőség van kiélni a kreativitást rajtuk és csak a képzelet szabhat hatásokat neki. A péksütikkel is lehet jól megkomponált képeket készíteni, így egy fél pontot ő is kap.
5. Variálhatóság
Péksütit annyira lehet variálni, amennyi fajta a pékségben fellelhető. A zabkását pedig... szó szerint a végtelenségig. Az ízek, a textúra, a feltét...
Összességében a zabkása emelkedik győztesnek. Az ára, a variálhatósága, pocak eltelítésben és a közösségi médiákon való megosztásban verhetetlen. Arról nem is beszélve, hogy sokkal egészségesebb.